Volwassenen

Uit balans

Als je merkt dat je zorgen of problemen te groot zijn voor jou alleen, dan kan het helpen om er met iemand over te praten, dit kan je partner zijn of een vriend of collega. Maar wat doe je als je met hulp uit je eigen omgeving niet verder komt? De problemen belemmeren je en hebben een negatieve invloed op je dagelijkse leven. Als dit bij jou het geval is dan kan het helpend en fijn zijn om er met iemand anders over te praten, een professional. Iemand die jou ondersteuning kan bieden en handvatten kan geven waar je mee verder kan.

Een gevoel van opluchting

Het kan zijn dat je een drempel ervaart om naar een psycholoog of therapeut te gaan. Misschien denk je: ‘ik moet er toch zelf uitkomen’, ‘niemand kan mij helpen’ of ‘het moet eerst erger worden’. Wij zien in de praktijk vaak dat mensen opgelucht zijn, zodra ze de stap hebben gezet om hulp te zoeken. Ze vinden het fijn dat ze bij ons, op korte termijn en in een persoonlijke sfeer, hun verhaal kwijt kunnen.

Aantal gesprekken

Onze behandelaren hebben zich gespecialiseerd in kortdurende trajecten. Wij gebruiken vormen van behandeling die volgens onderzoek de beste resultaten geven. Vijf tot vijftien gesprekken is vaak voldoende om op eigen kracht weer verder te kunnen.

Wat bieden wij

We verkennen eerst het probleem waar je tegenaan loopt, dan bespreken we de doelen waar je aan wilt werken en vervolgens gaan we over tot behandeling van je klachten. Dit kan in de vorm zijn van gesprekken, schrijfopdrachten en rollenspellen. We gebruiken ook praktijkoefeningen en ontspanningstechnieken. Bij Praktijk Gewoonbyzonder werken we met wetenschappelijk onderbouwde en beproefde methodieken. Hieronder lees je daar meer over.

Alles wat aandacht krijgt, groeit

Cognitieve Gedragstherapie (CGT)

Voor wie is Cognitieve Gedragstherapie?

Heb je last van somberheid of depressie, angst- en paniekklachten, fobieën, posttraumatische stressstoornis of identiteitsproblematiek? Dan kan Cognitieve Gedragstherapie een doeltreffende vorm van therapie zijn voor jou.

Wat is Cognitieve Gedragstherapie?

Cognitieve Gedragstherapie richt zich op het veranderen van zowel denkpatronen als gedragspatronen. Het uitgangspunt bij cognitieve therapie is dat de gebeurtenissen zélf niet zozeer boosheid, somberheid, verdriet of angst veroorzaken, maar dat de gedachten die de gebeurtenis oproepen hiervoor zorgen. Naast negatieve gedachten is wat je dóet ook van invloed op hoe je je voelt. Als je je depressief voelt en daardoor bepaalde zaken steeds uit de weg gaat, versterkt dit je depressie in plaats van dat deze vermindert. Bij Cognitieve Gedragstherapie gaan we kijken naar welk gedrag en welke gedachten niet werken voor jou en gaan we oefenen met nieuw gedrag en helpende gedachten.

Voor het slagen van deze behandeling is het nodig om dagelijks huiswerkopdrachten te doen, een voorbeeld hiervan is het bijhouden van een gedachtendagboekje.

Wie is mijn behandelaar?

Herman Hulleman, Aernoud van der Knoop, Anique Noordzij

EMDR

Voor wie is EMDR?

EMDR is een therapie voor mensen die in het dagelijks leven last blijven houden van een traumatische of schokkende ervaring. Dit kan zijn een ernstig ongeval, een geweldsincident, oorlogssituaties, ernstige ziekte of bij verlies van bijvoorbeeld een geliefde, relatie of baan. Je blijft last houden van deze ingrijpende gebeurtenis. Dit kan zich onder andere uiten in woedeaanvallen, psychische problemen, slaapproblemen, somberheid, angst en paniek of concentratieproblemen.

Wat is EMDR?

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Wat we hiermee doen is de herinnering aan jouw trauma laten vervagen, door je werkgeheugen in je brein af te leiden. Tijdens de EMDR-therapie haal je een pijnlijke herinnering op. Op het moment dat je de herinnering levendig voor je ziet, heb je hem in jouw werkgeheugen geplaatst. Aan de hand van oogbewegingen wordt geprobeerd het trauma opnieuw te verwerken. Door de afleiding raakt het werkgeheugen vol en de nare herinnering verliest langzaam zijn emotionele lading.

Voor het slagen van deze behandeling is het nodig om dagelijks huiswerkopdrachten te doen, een voorbeeld hiervan is het bijhouden van een gedachtendagboekje.

Wie is mijn behandelaar?

Herman Hulleman, Aernoud van der Knoop, Anique Noordzij

 

Diagnostiek

Voor wie is diagnostiek?

Als je vastloopt in je leven, maar het is niet precies duidelijk waardoor dit komt, dan kan diagnostiek helpend en verhelderend zijn, voor jou en je omgeving.

Wat is diagnostiek?

Bij diagnostiek willen we zo nauwkeurig mogelijk vaststellen waar je psychische klachten vandaan komen. Door middel van een psychodiagnostisch onderzoek kan je erachter komen wat er precies aan de hand is en waar jouw klachten en problemen vandaan komen. Er zijn verschillende soorten onderzoeken, bijvoorbeeld een persoonlijkheidsonderzoek, intelligentieonderzoek of een ontwikkelingsonderzoek.
Met de uitkomst van het onderzoek kunnen wij een goed advies geven over eventuele behandeling en/of begeleiding. Diagnostiek wordt uitgevoerd door onze psychodiagnostisch medewerker of een van onze psychologen.

Wie is mijn behandelaar?

Karin Stam of een van onze psychologen

Psychotherapie

Voor wie is psychotherapie?

Als je last hebt van psychische klachten waar je zelf niet uitkomt dan kan het goed zijn om de hulp van onze psychotherapeut in te schakelen. Voorbeelden van klachten waarbij psychotherapie kan helpen zijn: depressieve gevoelens, angst-, paniek- of spanningsklachten, problemen na een traumatische ervaring, identiteitsproblemen of bij persoonlijkheidsstoornissen. De meer complexere problematiek staat bij deze therapie centraal.

Wat is psychotherapie?

Je kan deze therapie zien als een samenwerking tussen jou en de therapeut. Het is eigenlijk een gesprekstherapie waarin je werkt aan een oplossing voor je psychische problemen, vaak zijn dit complexe problemen. Onze psychotherapeut stelt vragen, geeft praktische tips en denkt met je mee. In deze gesprekken ga je ervaren dat de oplossing in jouw handen ligt, je kent jezelf het beste en jij weet als geen ander wat bij jou past.

Voor het slagen van deze behandeling is het nodig om dagelijks huiswerkopdrachten te doen, een voorbeeld hiervan is het bijhouden van een gedachtendagboekje.

Wie is mijn psychotherapeut?

Aernoud van der Knoop

Systeemtherapie

Voor wie is contextuele systeemtherapie?

Contextuele systeemtherapie is geschikt voor mensen met relationele- of persoonlijke problemen. Deze vorm van therapie zetten wij vaak in bij volwassenen, ouders, koppels en jongvolwassenen.

Wat is contextuele systeemtherapie?

Bij contextuele systeemtherapie wordt het leven, het systeem, waarbinnen jij opgroeit als uitgangspunt gezien. Jouw problemen en levensvragen staan niet los van wat generaties lang is doorgegeven en ontvangen. Er is een onlosmakelijke verbondenheid met je partner, kinderen, ouders, grootouders en andere belangrijke (familie)relaties. Bij contextuele therapie kijken we hoe we vicieuze cirkels kunnen doorbreken om zo een verandering te realiseren. Zodat je in het hier en nu meer vanuit balans en in verbinding kan leven.

Wie is mijn systeemtherapeut?

Marlies Hendrikse

Rouw- en verlies therapie

Voor wie is rouw- en verliestherapie?

Er kunnen ingrijpende gebeurtenissen plaatsvinden in het leven van jou, je kind of gebeurtenissen die het hele gezin raken. Er zijn veel vormen van verlies en rouw,  je kan denken aan een echtscheiding, ziekte of overlijden, een verhuizing. Deze vorm van therapie is voor kinderen, jongeren en volwassenen.

Wat is rouw- en verliestherapie?

Verlies kan zich op allerlei manieren aandienen en iedereen gaat er op zijn eigen manier mee om. We hebben allemaal onze eigen ervaringen, gevoelens en gevoeligheden. Als we in gesprek gaan, wordt de vraag helder en gaan we samen op pad. We gaan onderzoeken wat voor jou werkt in de coaching of therapie. We werken contextueel en systeemgericht en kijken dus ook naar de invloed van de omgeving. Soms gaat het verdriet voorbij de woorden, dan kunnen we creatieve werkvormen en lichaamsgerichte oefeningen inzetten. Door te doen, te ervaren en te voelen gaat de gestolde rouw weer stromen.

Wie is mijn rouw- en verliestherapeut?

Marjan van ‘t Spijker

E-Health

Wat is e-Health?

Het is mogelijk om een deel van je behandeling online te doen. Daarbij werken wij met e-Health modules van Therapieland. In deze online omgeving wordt een programma voor je klaargezet, passend bij jouw klachten. Je kan daar in je eigen tempo en op het moment dat het jou uitkomt aan de slag met opdrachten, je kan er filmpjes bekijken en informatie nalezen.

Wie is mijn behandelaar?

Herman Hulleman, Aernoud van der Knoop, Anique Noordzij

Wat kunnen wij voor jou betekenen? We horen het graag!

Bij Praktijk Gewoonbyzonder proberen wij contacten zo laagdrempelig mogelijk te houden. Heb je vragen, of wil je je aanmelden, laat het ons weten.